For the English version click here , please.

Candida Albicans, běžně označovaná jako kvasinky, je normální složkou lidského těla a obvykle žije v harmonii s acidofilem, „dobrou bakterií“, která napomáhá trávení a vyměšování. Antibiotika, hormony, antikoncepční tablety a steroidy však mohou acidofil potlačit, což kvasinkám umožní, aby se začaly nekontrolovatelně množit. Tyto kvasinky reagují stejně jako kvasnice při pečení. Přidá-li se k potravinářským kvasnicím teplá voda a cukr, rychle nakynou, až se zdá, že explodují. Pokud je vnitřní flóra vašeho těla v nerovnováze, kvasinky si počínají velice podobně.

Typická strava Američanů (stejně jako Čechů) bohužel působí ve neprospěch rovnováhy mezi kvasinkami a acidofilem. Průmyslově zpracované potraviny, čištěné uhlovodany, alkoholické nápoje a cukr, cukr, cukr (všude, kde si to jen dovedete představit, polévky nevyjímaje) jsou potraviny, které podporují růst kvasinek a pro kandidu tak z lidského těla vytvářejí ráj. Proč by kvasinky měly dobrovolně opouštět takovou „zemi hojnosti“, když jsou ukryty na temném, teplém, chráněném místě a pravidelně se jim dostává všeho, co milují?

Jakmile se jednou kvasinky v lidském těle usadí, není vůbec jednoduché vyhnat je ven. Původní dieta doporučovaná při kandidóze, sestavená tak, aby bránila růstu kvasinek, vylučovala všechna sladidla, ovoce (a ovocné šťávy), sušené nebo fermentované potraviny a potraviny, které snadno podléhají plísním. Uhlovodany vyřazovala úplně. Povolovala pouze maso a zeleninu, obojí připravované co nejšetrnějším způsobem. Lékaři brzy zjistili, že pacienti, kterým byla tato radikální dieta předepsána, jsou zesláblí, deprimovaní a potácejí se. V důsledku toho jim některé složité uhlovodany povolovali v množstvích, jež závisela na toleranci organismu každého pacienta.

Pozn.: S jezením ovoce a sladidel nesouhlasím. Uhlovodany je možno tolerovat (dokonce je některá literatura doporučuje konzumovat v omezeném množství), ale jednoduché cukry v ovoci si lze v dietě představit velmi těžko.

Váš imunitní systém vytváří protilátky, které proti kvasinkovým buňkám, vnímaným jako vetřelci, bojuje. Je-li imunitní systém již oslaben, například alergiemi nebo viry, jeho protilátky se vyčerpají a může se pak u vás projevit zvýšená citlivost na pyl, potraviny, tabákový kouř, parfémy nebo chemické látky. Kvasinky žijí většinou na sliznici v ústech, dutinách, žaludku, poševní dutině nebo střevech, mohou však také postihovat klouby a svaly formou bolestivost a tuhnutí a dále kůži jako vyrážky nebo dermatofytóza nohou.

Mrtvé kvasinkové buňky jsou stejně nebezpečné: vytvářejí toxiny, na něž vaše tělo reaguje různými způsoby. Může nastat porucha funkce jater. Buňky mohou přestat navzájem komunikovat. Může u vás dojít ke ztrátě paměti, případně ke zmatenosti.

Zdroj: Candida - základní kniha & kuchařka - Helen Gustafsonová a Maureen O'Sheaová (Praha, 1997), z aj. originálu The Candida Directory & Cookbook.

candida-albicans.jpg
17284.jpg
candida-athlete's foot.jpg
2455859_f260.jpg
Candida_albicans.jpg
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one