For the English version click here , please.

By Michael Biamonte, C.C.N. 

Co to pH vlastně je? 

Ve vědeckých kruzích zkratka pH označuje ,,potenciál vodíku", ale pro naše tělo je spíše ,,obrazem zdraví". Relativní kyselost nebo zásaditost látek je měřena v pH. Čím více je v roztoku kyseliny, tím nižší je číslo pH a čím více je alkaický, tím je číslo pH vyšší. pH stupnice sahá od 0,00 (zcela kyselý) do 14,00 (zcela alkaický). Destilovaná voda s pH 7,00 se nachází přímo uprostřed - ani kyselé, ani zásadité. Roztok kyseliny může být více alkaický přidáním alkaizujících minerálů - napříkald sodíku, vápníku, hořčíku nebo draslíku - to ,,zarazí" kyselost, a alkaické může být zase více kyselé přidáním zakyselujících substancí. 

pH roztok jde určit pomocí pásky chemicky ošetřeného papíru. Když ji ponoříme do roztoku, papír změní barvu a ukáže tak stupeň kyselosti nebo alkalinity. Všechny tekutiny v těle nejlépe prospívají při určité úrovni pH v rozmezí od lehce kyselé a mírně zásadité. Pouze žaludeční tekutiny jsou velmi kyselé. Krev mí mírně zásadité pH 7,35 až 7,45. Pro krev je rozhodující, aby v této rovině zůstala. Pokud by pH vaší krve bylo výrazně pod 7,35 anebo mnohem vyšší než 7,35, vaše tělo dlouho nepřežije.

Jednoduchý test z vašich slin a moči, který můžete provádět sami doma, vám může dát dobrou představu o pH těla. Pokud jste opravdu zdraví, měli byste zaznamenat pH slin i moči kolem 7,00. Testování provádějte jako úplně první věc ráno (po alespoň 5ti hodinách spánku). Přestože se můžete cítít dobře, pakliže se vaše strava skládá převážně z masa, těstovin, polotovarů, škrobů, kávy či coca coly, bude vaše pH pravděpodobně méně než 5 nebo naopak více než 8.

Testování moči a slin po nejméně 5ti hodinách spánku vám dává jasnou představu o tom, jak vaše tělo funguje. pH moči ukazuje, jak reaguje na jídlo, které jste snědli den předtím. pH slin zase ukazuje dlouhodobý stav organismu za uplynulých několik týdnů či měsíců. Pokud jste nejedli potraviny, které obsahují alkalizující minerály, vaše tělo se přizpůsobí tak, aby rovnováha pH v krvi a v dalších důležitých tekutinách byly natolik optimální, jak je to jen možné. Toto je vždy dlouhodobá adaptace - adaptace nezbytná pro přežití - , které nakonec vedou k příznakům chronických degenerativních chorob, jako artritida, osteoporóza, rozedma plic, nebo dokonce rakovina.

Alkalizující minerály jsou uloženy v mnoha orgánech a tkáních v těle. Játra jsou největším úložištěm sodíku; kosti jsou největším úložištěm vápníku. Přesto mohou být tato úložiště vyprázdněna, jestliže minerály, které jsou používány, nemohou být nahrazovány. Jídlo, které jíte, určuje, jak dobře jsou vaše rezervy nahrazovány. Čerstvé ovoce a zelenina přispívá k použitelnosti alkalizujících minerálů, které potřebujete k doplnění zásob vašich alkalických rezerv.  Když je těchto rezerv dostatek, stačí k vyrovnání přírodně vyprodukované kyseliny buněčnou aktivitou - pH slin se pak bude pohybovat kolem 7.0. Naměřené hodnoty podstatně nižší nebo vyšší než 7.0 obvykle ukazují, že vaše alkalické rezervy byly vyčerpány a vaše tělo je nuceno přizpůsobit se jiným způsobem. Citrony a pomeranče jsou zřejmě kyselé. Nicméně jsme mluvili o konečném produktu trávení, nikoliv o stavu plodu, které sníte.  Když něco sníte, tělo používá živiny, vitaminy a minerály obsažené v potravinách a odstraňuje části, které jsou nepoužitelné. Přesto existuje část, která je strávena, ale není použita okamžitě - říkejme jí "popel." Je  to podobné logu, který zbyl na místě již vypáleného souboru. Tento popel může být buď kyselý nebo alkalický. Popel z ovoce a zeleniny je alkalický, i když samotné potraviny mohou být kyselé. Alkalické minerály v popelu mohou být uloženy v alkalických rezervách pro utlumení kyselin v budoucnu. Pamatujte, jestli chcete zůstat zdraví nebo zlepšit svoje zdraví, pH vašeho těla musí být mírně zásadité.

Není nezbytné stát se vegetariánem, ale potřebujete jíst zeleninu každý den. Pokud budete jíst převážně maso a škroby, jako je hovězí, vepřové, francouzské hranolky a těstoviny, neměli byste náhle měnit stravu produkující kyselý popel na stravu produkující alkalický popel. Dokonce i zelenina a ovoce obsahující alkalizující minerály, vyrovnávající pH vašeho těla, mohou způsobit nepříjemné účinky, pokud na ně tělo není zvyklé. Vyvarujte se proto dramatických změn. Nejlepší způsob, jak zlepšit svou stravu, je pomalu, ale vytrvale. Pokud změníte stravovací návyky rychle, může dojít k podráždění močového měchýře nebo k jiným nepříjemným příznakům. Pokud zvýšíte příjem minerálních látek nezbytných k alkalizování svému tělu, všimnete si změny pH při měření časně ráno. Váš doktor vám může poradit ohledně jídla, které zlepší vaši dietu, tělesné pH i vaše zdraví.

* * Moč představuje to, co jsme eliminovali, sliny představují to, co držíme. Moč není přesným ukazatelem stavu organismu, ale představuje to, co bylo odstraněno - v ideálním případě kyselé odpady. První ranní pH slina je ukazatelem stavu těla: tkání, lymf, intersticiálních tekutin a krve.

// na překladu se pracuje //


12/20/2010 22:36:57
turcekova.sarka
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one